Počet záznamov: 1  

Pridať záložky   Bábka od Jozefa Matušíka 001-08

Bábka od Jozefa Matušíka 001-08

  1. Popis "Dupák", tradičná bábka (marioneta) z kolekcie trikových varietných bábok, tzv. "kumštfigúriek". Tieto bábky neúčinkovali v hrách tradičného repertoáru, ale boli neodmysliteľnou súčasťou varietných výstupov v podobe dohier k hlavnej hre. Ich doménou boli rôzne varietné výstupy, v ktorých vystupovali ako povrazolezci, žongléri, akrobati a pod. Bábka je zavesená na oceľovom drôte, ovládaná jednou niťou ukotvenou v cípe čapice. Princíp animácie spočíva v skladaní a vymršťovaní celej postavy v rytmizovaných pohyboch, s dôrazom - "dupaním" nôh o dosky javiska, obyčajne so sprievodom melódie k odzemku. V skrčenej pozícii má bábka dĺžku 23,5 cm, po vymrštení 70 cm. Pohľad na hlavu bábky a vrchnú časť postavy zozadu.
    Všeobecný popis Marionety boli najrozšírenejším typom bábok, s ktorými až do polovice 20. storočia hrávali tradiční kočovní bábkari na Slovensku i v Čechách. Hlavy, spodné časti rúk a nôh sa vyrezávali takmer výlučne z lipového dreva, trup a stehná z ľahšieho (obyčajne z jedľového alebo borovicového) dreva. Ľavá ruka sa vyrezávala zvyčajne s vystretými prstami, pravá zasa so zatvorenou dlaňou tak, že palec a ukazovák boli spojené. Vodiaci drôt bol zavŕtaný priamo do hlavičky alebo prechádzal skrz celú hlavu až do stredu trupu, kde bol zahnutý a upevnený klinčekom. Na hornej strane bol drôt dvojnásobne zahnutý do zúženého tvaru písmena "u" a zakončený háčikom, na ktorý sa pripevňovalo drevené vahadlo motýlieho alebo obdĺžnikového tvaru s vodiacimi niťami.
    Poznámky Podľa spomienok Antona Anderleho, J. Matušík vyrezal pre Anderlovcov niekoľko hláv, bábky potom skompletizoval pravdepodobne Jaroslav Anderle.
    Súčasť zbierky bábok Antona Anderleho (1944 - 2008) z Banskej Bystrice.
    Autori diela Matušík, Jozef (1874-1951)
    Autor záznamu Veselský, Michal (1980-)
    Obec pôvodu Rajec
    Región pôvoduStredné Považie
    Miesto záznamuBratislava-Rusovce
    Dátum zaznamenania2015
    Predmetová klasifikácia 5.2.1. Rezbárstvo
    6.6.3. Bábkové divadlo
    Kľúčové slová bábka
    bábkové divadlo
    ľudoví bábkari
    Ďalšia zodpovednosť Anderle, Anton (vlastník diela)
    Slovenský ľudový umelecký kolektív (vlastník záznamu)
    Práva na použitieNekomerčné účely
    Licencia089/2015-3/03-DFTĽK

Mapa

Bábka od Jozefa Matušíka 001-08

Zobraziť na Mapy.cz

GPS: 49°5'19.05"N, 18°38'6.80"E

GPS: 49°5'19.05"N, 18°38'6.80"E

  Tieto stránky využívajú súbory cookies, ktoré uľahčujú ich prezeranie. Ďalšie informácie o tom ako používame cookies.