Number of the records: 1  

To the basket   zemiak

  1. Descripton(bandurka, grula, švábka, krumpla, ertepla) kultúrna rastlina z čeľade ľuľkovitých, okopanina. Pochádza z Južnej Ameriky. Do Európy bola dovezená v 16. storočí, na území Slovenska bola známa od 17. storočia, najprv ako záhradná rastlina. Koncom 18. a v prvej polovici 19. storočia sa začali zemiaky pestovať na zemepanských, neskôr i na roľníckych hospodárstvach. V severných oblastiach Slovenska boli popri ovse hlavnou poľnohospodárskou plodinou a základom zemiakových jedál. Určité sorty zemiakov sa stali surovinovou bázou liehovarníckeho a škrobárenského priemyslu, ale aj predpokladom pre zvýšenie živočíšnej produkcie, najmä ošípaných. Všetky práce spojené s pestovaním zemiakov sa až do prvej polovice 20. storočia robili ručne, pomocou motyky. Sadenie do brázdy za pluhom, oborávanie a zber zemiakov orným náradím sa na Slovensku presadil až v priebehu prvej polovice 20. storočia. Zemiaky našli uplatnenie aj v tradičnom ľudovom liečení. Kolieska zo surových zemiakov sa prikladali na čelo pri bolestiach hlavy, na vredy, aby začali hnisať ap.
    Description authorPeter Slavkovský
    BooksPodolák, J.: Pestovanie poľnohospodárskych plodín a chov hospodárskych zvierat na Slovensku od polovice 19. do polovice 20. storočia. In: Agrikultúra 4/1965, 29-77. Stoličná, R.: Zemiakové jedlá v ľudovej strave. In: Slovenský národopis, roč. 26, 1978, č. 4, 471-478.
    Data source entryTradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011.
    URLhttps://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/zemiak
    See also motyka
    pluh
    skladovanie poľnohospodárskych plodín
    zemiakové jedlá
    References (2) - Encyclopedic Terms
    (3) - Digital Objects

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.