Number of the records: 1  

To the basket   bačovský riad

  1. Descriptonnástroje a pomôcky používané v ovčiarstve pri tradičnom spracúvaní ovčieho mlieka a na výrobu mliečnych výrobkov. Mlieko sa dojilo do geliet. Z nich sa zlievalo do putery, kde sa následne kľagalo pomocou syridla a roztrepávalo trepákom. Syr sa dával sa odtiecť do plachtičky (hrudienka). Vyzretý syr bol základnou surovinou na výrobu ďalších mliečnych výrobkov – bryndze, pareníc, oštiepkov a iných syrov, ktoré sa zvykli formovať v drevených formách. Na pitie žinčice sa používali vyrezávané črpáky, na vodu menšie drevené črpačky. Žinčicu transportovali v oboniach. Bryndza sa uskladňovala v geletách, geletkách alebo súdkoch. Charakteristickou súčasťou vybavenia bačov a valachov boli palice. Slúžili na zaháňanie a krotenie oviec, hákové, tzv. kvakule, na ich zavracanie a priťahovanie k dojeniu. Symbolom pastiera oviec bola valaška. Bačovský riad si zhotovovali samotní pastieri. Často bol zdobený vyrezávanými rastlinnými alebo zoomorfnými motívmi. Bačovský riad sa zhotovoval v regiónoch Slovenska, kde bol rozšírený salašný chov oviec a dostatok vhodného dreva na jeho výrobu – na Orave (Zázrivá, Oravská Lesná), na Považí (Terchová), v Liptove (Važec, Východná, Liptovské Revúce), v okolí Zvolena (Podkonice, Poniky, Detva, Priechod), v Gemeri (Rejdová, Hačava), na Spiši (Lendak, Závadka).
    Description authorPeter Slavkovský
    BooksPodolák, J.: Tradičné ovčiarstvo na Slovensku. Bratislava 1982.
    Data source entryTradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011.
    URLhttps://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/bacovsky-riad
    See also geleta
    črpák
    ovčiarstvo
    salaš
    valaška
    References (4) - Encyclopedic Terms
    (259) - Digital Objects

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.