Number of the records: 1  

To the basket   slama

  1. Descriptonsuché zvyšky stebiel vymlátených obilnín. Slamu možno rozdeliť na základe biologického pôvodu na pšeničnú, jačmennú, ražnú a pod., alebo podľa jej využitia na kŕmnu (z jarných druhov obilia) a stelivovú (z ozimných druhov obilia). Kŕmna slama sa skladovala v stodole alebo inom zastrešenom priestore. Slama určená na podstielanie bývala vonku v stohu. V tradičnom roľníckom hospodárstve mala slama veľa ďalších využití – pokrývali sa ňou strechy, vyrábali povriesla, slamenice, slamníky a pod.
    Description authorPeter Slavkovský
    BooksMruškovič, Š.: Obilné zásobnice. Martin 1974. Slavkovský, P.: Agrárna kultúra Slovenska – premeny v čase. Bratislava 2002.
    Data source entryTradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011.
    URLhttps://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/slama
    See also mlátenie obilia
    povrieslo
    slamenica
    References (3) - Encyclopedic Terms
    (90) - Digital Objects

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.