Number of the records: 1  

To the basket   hrebenárstvo

  1. Descriptonremeselná výroba hrebeňov. Hrebne, slúžiace na česanie vlasov, úpravu účesu i na vyčesávanie dobytka, sa vyrábali na celom území Slovenska. Najstarší cech mali hrebenári v Prešove. Vznikol v roku 1658. Hlavným strediskom hrebenárstva bola Radvaň pri Banskej Bystrici. V hrebenárskych cechoch v mestách používali na výrobu hrebeňov len rohovinu, získavanú z rohov hovädzieho dobytka, byvolov i baranov. Rohy kupovali od garbiarov na jarmokoch. Hrebene z rohoviny vyrábali aj pastieri, z mosadzného a alumíniového plechu mestskí remeselníci, vidiecki príležitostní kovotepci, cigánski kováči, zámočníci i klampiari. Po vykostení sa stenu rohu po dĺžke rozpílil a ohrieval nad ohňom, aby zmäkol. Potom sa vyrovnával vo zverákoch. Plochá platnička sa po vychladnutí okresala z obidvoch strán a na strúhacom stolci sa oškrabala oberučným nožom na potrebnú hrúbku. Na platničku sa podľa šablóny nakreslil hrebeň, vyrezal sa špeciálnymi pílkami a jeho zuby sa zahrotili rašplou. Asi do roku 1910 sa väčšina úkonov robila ručne, po zavedení elektriny strojovo. Hrebenári svoje výrobky predávali sami alebo cez priekupníkov na trhoch a jarmokoch. Do roku 1918 mali hrebene odbyt najmä na vidieku. Výrobky hrebenárov do konca 30. rokov 20. storočia z trhu vytláčali továrenské výrobky z Čiech a koncom 40. rokov hrebenárstvo zaniklo. Sv. Magdaléna, ktorá bývala zobrazená s rozpustenými, bola patrónkou hrebenárov.
    Description authorJuraj Zajonc
    BooksDrugová, Z.: Hrebenári v Radvani v 20. storočí. (Na príklade života a práce hrebenárskeho majstra Jána Dobrotu.) In: Slovenský národopis, roč. 46, 1998, 196- 206. Paličková-Pátková, J.: Ľudová výroba na Slovensku. Bratislava 1992. Špiesz, A.: Remeslo na Slovensku v období existencie cechov. Bratislava 1972.
    Data source entryTradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011.
    URLhttps://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/hrebenarstvo
    See also hrebeň
    rohovina
    References (3) - Encyclopedic Terms

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.