Number of the records: 1  

To the basket   večera

  1. Descriptonjedlo podávané večer. V tradičnom roľníckom prostredí Slovenska bola večera popri raňajkách druhým najdôležitejším denným jedlom. Podávala sa po ukončení práce a tvorili ju sýte varené jedlá. Postupne, keď sa hlavným denným jedlom stal obed, jej obsah sa menil. Jedli sa jedlá jednoduché na prípravu. Často to boli varené alebo pečené zemiaky, prípadne chlieb s mliekom, cmarom, kyslým mliekom a pod. Názov večera je rozšírený na celom území Slovenska okrem lokalít s nemeckým obyvateľstvom, kde sa používali názvy odvodené z nemeckého slova Abendsmahl.
    Description authorRastislava Stoličná
    BooksStoličná, R.: K otázkam štruktúry, obsahu a názvom jedenia dedinských spoločenstiev na Slovensku. In: Slovenský národopis, roč. 39, 1991, č. 3-4, 303-309.
    Data source entryTradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011.
    URLhttps://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/vecera
    See also obed
    raňajky
    References (2) - Encyclopedic Terms

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.