Number of the records: 1  

To the basket   droždie

  1. Descriptonživé organizmy, ktoré premieňajú cukry v múke na alkohol a oxid uhličitý, spôsobujú kysnutie cesta. Najstarší druh kvasiaceho prostriedku vznikal ako usadenina pri varení pivného sladu, ktorý sa v celom slovanskom svete označoval slovom droždie. Celé stáročia sa droždie používalo v tekutom stave. Jeho lisované formy sa začali vyrábať až v druhej polovici 19. storočia. Najväčším výrobcom droždia na Slovensku bol podnik v Trenčíne. V rurálnom prostredí sa pri domácom pečení používali aj iné kvasné prostriedky.
    Description authorRastislava Stoličná
    BooksStoličná, R.: Kuchyňa našich predkov. Bratislava 2001.
    Data source entryTradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011.
    URLhttps://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/drozdie
    See also kvasný prostriedok
    References (2) - Encyclopedic Terms

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.