Number of the records: 1
To the basket droždie
Descripton živé organizmy, ktoré premieňajú cukry v múke na alkohol a oxid uhličitý, spôsobujú kysnutie cesta. Najstarší druh kvasiaceho prostriedku vznikal ako usadenina pri varení pivného sladu, ktorý sa v celom slovanskom svete označoval slovom droždie. Celé stáročia sa droždie používalo v tekutom stave. Jeho lisované formy sa začali vyrábať až v druhej polovici 19. storočia. Najväčším výrobcom droždia na Slovensku bol podnik v Trenčíne. V rurálnom prostredí sa pri domácom pečení používali aj iné kvasné prostriedky. Description author Rastislava Stoličná Books Stoličná, R.: Kuchyňa našich predkov. Bratislava 2001. Data source entry Tradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011. URL https://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/drozdie See also kvasný prostriedok References (2) - Encyclopedic Terms