Number of the records: 1  

To the basket   dolkáreň

  1. Descriptonhrnčiarska, kameninová , smaltovaná, prípadne plechová zostava 2 až 15 hlbších či plytších, rôzne veľkých okrúhlych misiek, pospájaných do rôznych tvarov (hrozno, trojuholník). Používala sa na pečenie doliek a lievancov. Na Slovensku boli najobľúbenejšie a najrozšírenejšie hrnčiarske, hnedo alebo zeleno glazované dolkárne. V 19. a prvej polovici 20. storočia vyrábali rôznorodé dolkárne v Modre, Pukanci a v gemerských hrnčiarskych dielňach. Dolkárne sa pôvodne zhotovovali pre meštianske domácnosti, no rozširovaním druhovej rôznorodosti jedál sa postupne dostávali i na vidiek.
    Description authorIrena Pišútová
    BooksLandsfeld, H.: Lidové hrnčířství a džbánkářství. Praha 1950.
    Data source entryTradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011.
    URLhttps://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/dolkaren
    References (2) - Encyclopedic Terms
    (2) - Digital Objects

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.