Počet záznamov: 1  

Pridať záložky   cedák

  1. Popis1. náčinie na cedenie potravín. Boli hlinené, drevené, keramické, plechové, drôtené, porcelánové a od 2. polovice 20. storočia aj plastové. Hlinené cedáky sú na území Slovenska známe už od praveku a v domácnostiach tu pretrvali až do 20. storočia. Od 19. storočia sa začali vyrábať továrenské cedáky (nazývané sitká) zo smaltovaného a pozinkovaného plechu alebo hliníka. Hlinené cedáky mali spravidla tvar okrúhlej, rôzne hlbokej misy s jedným alebo dvoma ušami s hnedou alebo zelenou glazúrou a vypichnutými otvormi na dne. Tie niekedy tvorili aj dekoratívne obrazce. Niektoré cedáky mali tri nôžky. Vo vinohradníctve sa používal cedák (zajha) upletený z prútia alebo lubov. Postavil sa na dno kade s vylisovaným hroznom. Do jeho vnútra vtekal mušt, ktorý sa vyberal drevenými nádobani; 2. regionálne označenie hrnca, do ktorého sa cedilo mlieko (mliečnik).
    Autor popisuPeter Slavkovský
    LiteratúraMarkuš, M.: Stravovanie. In: Slovensko - Ľud II. časť. Bratislava 1975, 845-860.
    Zdroj dátTradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011.
    URLhttps://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/cedak
    Pozri tiež cedidlo
    Odkazy (2) - Heslá encyklopédie
    (2) - Digitálne objekty

  Tieto stránky využívajú súbory cookies, ktoré uľahčujú ich prezeranie. Ďalšie informácie o tom ako používame cookies.