Počet záznamov: 1  

Pridať záložky   mláťačka

  1. Popisstroj na mechanické oddelenie zrna niektorých plodín, predovšetkým obilia. Konštrukčne dokonalejšie mláťačky mali aj zariadenie na čistenie a triedenie zrna. Najjednoduchšie mláťačky na ručný pohon (krúťačky, rukové mašiny) spolu s gepľami začali prenikať najmä do bohatších obcí juhozápadného Slovenska koncom 19. storočia. Boli to výrobky strojárskych dielní na Slovensku (Košice, Krompachy, Vyhne, Nitra) alebo import z Čiech a Rakúska. Pretože boli drahé, stávali sa často spoločnou investíciou viacerých roľníkov. Práca s ručnou mláťačkou bola náročná fyzicky aj na počet pracovných síl (8 mužov a 4 ženy pri plnom vyťažení). Tradičné techniky mlátenia obilia cepmi a vydupávaním zvierat však najviac odsúvali strojové mláťačky, najskôr parné, na naftu (benziňák), neskôr na elektrický pohon, ktoré si od 20. rokov 20. storočia začali kupovať obce, viacerí roľníci (spolníci) alebo dedinskí kováči. Za poplatok alebo naturálie chodili s nimi mlátiť aj do okolitých obcí. Strojové mláťačky sa na slovenskom vidieku používali aj v prvých rokoch kolektivizovaného poľnohospodárstva.
    Autor popisuPeter Slavkovský
    LiteratúraKučera, M.: Slovensko po páde Veľkej Moravy. Bratislava 1974. Horváth, P.: Poddaný ľud na Slovensku v prvej polovici 18. storočia. Bratislava 1963. Slavkovský, P.: Svet na odchode. Tradičná agrárna kultúra Slovákov v strednej a južnej Európe. Bratislava 2009.
    Zdroj dátTradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011.
    URLhttps://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/mlatacka
    Pozri tiež mlátenie obilia
    mláťačkárstvo
    spolníci
    Odkazy (1) - Heslá encyklopédie
    (1) - Digitálne objekty

  Tieto stránky využívajú súbory cookies, ktoré uľahčujú ich prezeranie. Ďalšie informácie o tom ako používame cookies.