Počet záznamov: 1  

Pridať záložky   vápenkárstvo

  1. Popis(vápenníctvo, vápnarstvo, vápňarstvo, vápeniarstvo) podomové remeslo zaoberajúce sa výrobou a predajom vápna. Na území Slovenska má pôvod v staroveku. Vo feudalizme bola výroba vápna malým regálnym právom feudálov, ktoré prenášali ako povinnosť na poddaných, pričom hlavné suroviny – vápenec a drevo – boli vlastníctvom zemepána. Význam výroby vápna sa zvýšil na konci 18. storočia v súvise s nárastom budovania murovaných stavieb. Bolo základnou zložkou malty, používalo sa na farbenie stien, zmiešané s popolom ako hnojivo. Vápno sa pálilo v poľných peciach postavených z kameňa, pálených alebo nepálených tehál. Pece boli mimo obce pri ceste, v blízkosti zdroja vápenca, ktorý sa ťažil povrchovo. Priemer základu pece i hĺbka jej podzemnej časti merala asi 2 m, výška do 6 m. V peciach sa kúrilo drevom. Vápenec sa vypaľoval 8-72 hodín. Postup výroby sa po stáročia nemenil a regionálne sa líšil len v názvosloví. Vápno sa predávalo podomovým obchodom i na trhoch. Meralo sa na slamenice, putne alebo sa vážilo na mincieroch (druh váhy). Z početných vápenkárskych obcí na západnom a východnom Slovensku vynikal Skýcov, odkiaľ sa vápno exportovalo do Zadunajska a do Podunajskej nížiny.
    Autor popisuJasna Gaburová
    LiteratúraBednárik, R.: Ľudová výroba vápna. In: Musaica, roč. 13, 1962, 70-114. Kahounová, E.: Vápenníctvo na Dobrej Vode. Sborník Slovenského národného múzea, roč. 46-54, 1952 - 1960, 19-29. Koma, J.: Ľudová výroba vápna na východnom Slovensku. In: Nové obzory, 8, 1966, 492-510. Mruškovič, Š.: Historický rozvoj ľudovej výroby vápna v oblasti slovensko-moravského pohraničia. Zborník Slovenského národného múzea, roč. 63, 1969, Etnografia 10, 191-203.
    Zdroj dátTradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011.
    URLhttps://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/vapenkarstvo
    Pozri tiež podomové remeslo
    stavebný materiál

  Tieto stránky využívajú súbory cookies, ktoré uľahčujú ich prezeranie. Ďalšie informácie o tom ako používame cookies.