Počet záznamov: 1  
  1. Popis1. názov koláča rozšíreného v západnej časti Slovenska. Calta sa piekla najmä na Vianoce, Veľkú noc, krstiny a svadbu. Svadobná calta mávala veľké rozmery, navrchu bola zdobená pletencami cesta a tvorila súčasť výslužky svadobných hostí; 2. názov zapletaného ženského účesu v Tekove a Honte. Pôvod slova pochádza z nemčiny.
    Autor popisuRastislava Stoličná
    LiteratúraStoličná, R.: Rituálne pečivo v tradičnej kultúre. In: Remeslo, umenie, dizajn, roč. 5, 2004, č. 2, 44-46.
    Zdroj dátTradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011.
    URLhttps://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/calta
    Pozri tiež obradové pečivo
    Odkazy (3) - Heslá encyklopédie

  Tieto stránky využívajú súbory cookies, ktoré uľahčujú ich prezeranie. Ďalšie informácie o tom ako používame cookies.