Počet záznamov: 1  

Pridať záložky   demikát

  1. Popisbryndzová polievka. Demikát bol charakteristickým jedlom horských oblastí Slovenska s rozvinutým chovom oviec, kde bola v domácnostiach k dispozícii bryndza. Pripravoval sa rozvarením bryndze vo vode, ktorá sa ešte zahusťovala a dochucovala cibuľou. Často sa doň dával na kocky pokrájaný starší chlieb. V okrajových oblastiach karpatského salašníctva sa pripravoval aj z kravského tvarohu. Cestopisná, etnografická i kulinárna literatúra často označovala demikát za národnú kulinárnu špecialitu Slovákov.
    Autor popisuRastislava Stoličná
    LiteratúraStoličná, R.: Kuchyňa našich predkov. Bratislava 2001.
    Zdroj dátTradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011.
    URLhttps://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/demikat
    Odkazy (3) - Heslá encyklopédie

  Tieto stránky využívajú súbory cookies, ktoré uľahčujú ich prezeranie. Ďalšie informácie o tom ako používame cookies.