Počet záznamov: 1  

Pridať záložky   rincka

  1. Popis(rencka, rindza) usušený žalúdok mladého zvieraťa (teľaťa, jahňaťa, kozľaťa alebo žriebäťa) zabitého v čase, keď dostávalo iba mliečnu stravu. V tradičnom ovčiarstve nevyhnutná pomôcka na prípravu prírodného syridla pri výrobe ovčieho syra. Slovo rincka (z rum. rinza – žalúdok) patrí k základným termínom karpatskej salašníckej kultúry.
    Autor popisuJán Podolák
    LiteratúraPodolák, J.: Tradičné ovčiarstvo na Slovensku. Bratislava 1982.
    Zdroj dátTradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011.
    URLhttps://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/rincka
    Pozri tiež ovčiarstvo
    syrárstvo
    syridlo
    Odkazy (1) - Heslá encyklopédie

  Tieto stránky využívajú súbory cookies, ktoré uľahčujú ich prezeranie. Ďalšie informácie o tom ako používame cookies.