Počet záznamov: 1
Pridať záložky rincka
Popis (rencka, rindza) usušený žalúdok mladého zvieraťa (teľaťa, jahňaťa, kozľaťa alebo žriebäťa) zabitého v čase, keď dostávalo iba mliečnu stravu. V tradičnom ovčiarstve nevyhnutná pomôcka na prípravu prírodného syridla pri výrobe ovčieho syra. Slovo rincka (z rum. rinza – žalúdok) patrí k základným termínom karpatskej salašníckej kultúry. Autor popisu Ján Podolák Literatúra Podolák, J.: Tradičné ovčiarstvo na Slovensku. Bratislava 1982. Zdroj dát Tradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011. URL https://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/rincka Pozri tiež ovčiarstvo
syrárstvo
syridloOdkazy (1) - Heslá encyklopédie