Počet záznamov: 1  

Pridať záložky   chytanie žiab

  1. Popislov žiab, najmä skokanov (rod Rana L.) rukami. Bolo doplnkovým zdrojom obživy pastierov, no aj iných obyvateľov obcí, najmä v období pôstu. Z kože stiahnuté stehienka žiab, ktoré boli podľa tradičných predstáv najchutnejšie do Jozefa (19. marca), sa piekli nad pahrebou alebo varili v kapustnici. Na Horehroní ich popražili na masle a zaliali vajcom. Na paličkách napichané stehienka nosili na trh z okolitých obcí do Rožňavy. Z niektorých záhorských obcí ich chodili predávať do Viedne. Žaby sa používali aj pri liečení hadieho uhryznutia. Na Slovensku chytanie žiab zaniklo po 2. svetovej vojne.
    Autor popisuJuraj Zajonc
    LiteratúraBotík, J.: Poľovníctvo. In: Horehronie I., Bratislava 1969, 212-228. Markuš, M.: Ľudová strava. In: Žakarovce. Bratislava 1956, 283-324.
    Zdroj dátTradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011.
    URLhttps://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/chytanie-ziab
    Pozri tiež lov
    žaba
    Odkazy (2) - Heslá encyklopédie

  Tieto stránky využívajú súbory cookies, ktoré uľahčujú ich prezeranie. Ďalšie informácie o tom ako používame cookies.