Počet záznamov: 1
Pridať záložky chytanie žiab
Popis lov žiab, najmä skokanov (rod Rana L.) rukami. Bolo doplnkovým zdrojom obživy pastierov, no aj iných obyvateľov obcí, najmä v období pôstu. Z kože stiahnuté stehienka žiab, ktoré boli podľa tradičných predstáv najchutnejšie do Jozefa (19. marca), sa piekli nad pahrebou alebo varili v kapustnici. Na Horehroní ich popražili na masle a zaliali vajcom. Na paličkách napichané stehienka nosili na trh z okolitých obcí do Rožňavy. Z niektorých záhorských obcí ich chodili predávať do Viedne. Žaby sa používali aj pri liečení hadieho uhryznutia. Na Slovensku chytanie žiab zaniklo po 2. svetovej vojne. Autor popisu Juraj Zajonc Literatúra Botík, J.: Poľovníctvo. In: Horehronie I., Bratislava 1969, 212-228. Markuš, M.: Ľudová strava. In: Žakarovce. Bratislava 1956, 283-324. Zdroj dát Tradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011. URL https://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/chytanie-ziab Pozri tiež lov
žabaOdkazy (2) - Heslá encyklopédie