Počet záznamov: 1
Pridať záložky cedidlo
Popis 1. náradie určené na cedenie tekutín. Kravské mlieko sa cedidlo cez cedidlo z plátna (cietka), neskôr aj cez sitko. Na ovčieho mlieko mali na salašoch cedidlo pôvodne z vlny. V 20. storočí sa začali používať plátené (cedilko, cietka, šata). Iné tekutiny sa v tradičnej ľudovej kultúre cedili cez rôzne cedáky, ktoré sa tiež nazývali cedidlá; 2. (cedilo, cidilo) – kapsa z bieleho súkna s trakmi a hazuchou s rozmermi cca 65×80 cm. Slúžila na nosenie stravy, jahniat, niekedy i na uskladnenie šatstva. Najdlhšie sa udržala na Horehroní ako súčasť osobnej výbavy tamojších pastierov a lesných robotníkov. Jej typickou výzdobou boli ornamenty vyšité čiernou vlnou. Cedidlo sa nosilo prevesené cez plece alebo na chrbte na trakoch (frumbie) z vlnenej priadze. Hazucha cedidla, prehodená cez hlavu alebo okolo krku, chránila pred dažďom a chladom. Autor popisu Ján Podolák Literatúra Markuš, M.: Stravovanie. In: Slovensko - Ľud II. časť. Bratislava 1975, 845-860. Podolák, J.: Tradičné ovčiarstvo na Slovensku. Bratislava 1982. Zdroj dát Tradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011. URL https://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/cedidlo Pozri tiež cedák
kapsaOdkazy (2) - Heslá encyklopédie (2) - Digitálne objekty