Počet záznamov: 1
Pridať záložky obilniny
Popis kultúrne druhy jednoročných rastlín, väčšinou z čeľade lipnicovitých. Všeobecne sa rozdeľujú na oziminy a jariny. Slúžia ako potravina, na výrobu sladu a škrobu a ako krmivo. V histórii agrárnej kultúry ľudských spoločenstiev bolo pestovanie obilnín najdôležitejšou podmienkou ich ďalšieho civilizačného vývoja. Agrárna kultúra Slovenska je súčasťou stredoeurópskej roľníckej civilizácie, ktorá pestovala všetky základné druhy obilnín: pšenicu, raž, ovos, jačmeň, proso, mohár, neskôr pohánku, kukuricu. Iba ryža sa na naše územie importuje. Obdobie feudalizmu a začiatok kapitalizmu charakterizovalo úsilie hospodárov o sebestačnosť v produkcii potrebných obilnín, avšak o pestovaní konkrétnych druhov rozhodovali predovšetkým prírodné podmienky. V súčasnosti je pestovanie obilnín rozdelené podľa produkčných oblastí Slovenska. Ich význam v živote vidieckeho obyvateľstva sa premietol predovšetkým do charakteru slovenskej kuchyne i do mnohých poverových predstáv. Autor popisu Peter Slavkovský Literatúra Kučera, M.: Slovensko po páde Veľkej Moravy. Bratislava 1974. Horváth, P.: Poddaný ľud na Slovensku v prvej polovici 18. storočia. Bratislava 1963. Horváthová, E.: Rok vo zvykoch nášho ľudu. Bratislava 1986. Podolák, J.: Pestovanie poľnohospodárskych plodín a chov hospodárskych zvierat na Slovensku od polovice 19. do polovice 20. storočia. In: Agrikultúra 4/1965, 29-77. Slavkovský, P.: Agrárna kultúra Slovenska – premeny v čase. Bratislava 2002. Stoličná, R.: Etnokulinárny význam obilnín. In: Slovenský národopis, 1995, roč. 43, 287-300. Zdroj dát Tradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011. URL https://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/obilniny Pozri tiež jačmeň
pohánka
pšenica
zrno
obilninové jedlá
agrárna mágiaOdkazy (6) - Heslá encyklopédie (13) - Digitálne objekty