Počet záznamov: 1  

Pridať záložky   pohánka

  1. Popisobilnina z čeľade stavikrvovitých. Na Slovensku sa pestovali dva jej druhy: pohánka jedlá a pohánka tatárska, nazývaná tatarka. Do východnej Európy sa dostala zo svojej pravlasti – pohoria Himalájí už v stredoveku prostredníctvom Mongolov. Od polovice 16. storočia bola známa aj na Slovensku, kde sa v zelenom stave využívala ako krmivo a dozretá tvorila dôležitú súčasť stravy. Pripravovala sa z nej kaša a krúpy. V 18. storočí bola rozšírená na celom území. Pre nenáročnosť ju pestovali najmä poddaní na východnom a severnom Slovensku, v oblastiach s horšími pôdno-klimatickými podmienkami. Od začiatku 19. storočia jej pestovanie na Slovensku postupne klesalo, ale ešte r. 1927 bola vysiata na 1022 ha pôdy. V období kolektivizácie poľnohospodárstva pestovanie pohánky prakticky zaniklo, len na východnom Slovensku sa udržala ako potravina na prípravu krajovej špeciality – tatarčenych pirohov.
    Autor popisuPeter Slavkovský
    LiteratúraHorváth, P.: Poddaný ľud na Slovensku v prvej polovici 18. storočia. Bratislava 1963. Podolák, J.: Pestovanie poľnohospodárskych plodín a chov hospodárskych zvierat na Slovensku od polovice 19. do polovice 20. storočia. In: Agrikultúra 4/1965, 29-77. Slavkovský, P.: Agrárna kultúra Slovenska – premeny v čase. Bratislava 2002. Stoličná, R.: Etnokulinárny význam obilnín. In: Slovenský národopis, 1995, roč. 43, 287-300.
    Zdroj dátTradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011.
    URLhttps://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/pohanka
    Pozri tiež obilniny
    obilninové jedlá
    pirohy
    Odkazy (1) - Heslá encyklopédie

  Tieto stránky využívajú súbory cookies, ktoré uľahčujú ich prezeranie. Ďalšie informácie o tom ako používame cookies.