Počet záznamov: 1
Pridať záložky slama
Popis suché zvyšky stebiel vymlátených obilnín. Slamu možno rozdeliť na základe biologického pôvodu na pšeničnú, jačmennú, ražnú a pod., alebo podľa jej využitia na kŕmnu (z jarných druhov obilia) a stelivovú (z ozimných druhov obilia). Kŕmna slama sa skladovala v stodole alebo inom zastrešenom priestore. Slama určená na podstielanie bývala vonku v stohu. V tradičnom roľníckom hospodárstve mala slama veľa ďalších využití – pokrývali sa ňou strechy, vyrábali povriesla, slamenice, slamníky a pod. Autor popisu Peter Slavkovský Literatúra Mruškovič, Š.: Obilné zásobnice. Martin 1974. Slavkovský, P.: Agrárna kultúra Slovenska – premeny v čase. Bratislava 2002. Zdroj dát Tradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011. URL https://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/slama Pozri tiež mlátenie obilia
povrieslo
slamenicaOdkazy (3) - Heslá encyklopédie (90) - Digitálne objekty