Počet záznamov: 1  
  1. Popissuché zvyšky stebiel vymlátených obilnín. Slamu možno rozdeliť na základe biologického pôvodu na pšeničnú, jačmennú, ražnú a pod., alebo podľa jej využitia na kŕmnu (z jarných druhov obilia) a stelivovú (z ozimných druhov obilia). Kŕmna slama sa skladovala v stodole alebo inom zastrešenom priestore. Slama určená na podstielanie bývala vonku v stohu. V tradičnom roľníckom hospodárstve mala slama veľa ďalších využití – pokrývali sa ňou strechy, vyrábali povriesla, slamenice, slamníky a pod.
    Autor popisuPeter Slavkovský
    LiteratúraMruškovič, Š.: Obilné zásobnice. Martin 1974. Slavkovský, P.: Agrárna kultúra Slovenska – premeny v čase. Bratislava 2002.
    Zdroj dátTradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011.
    URLhttps://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/slama
    Pozri tiež mlátenie obilia
    povrieslo
    slamenica
    Odkazy (3) - Heslá encyklopédie
    (90) - Digitálne objekty

  Tieto stránky využívajú súbory cookies, ktoré uľahčujú ich prezeranie. Ďalšie informácie o tom ako používame cookies.