Počet záznamov: 1  

Pridať záložky   mydlárstvo

  1. Popisdomácka a remeselná výroba mydla. V stredoveku sa v mestách používalo na pranie a umývanie mazľavé lúhové mydlo, uskladňované v nádobách. Tvrdé mydlo, dovážané ako prostriedok na zjemnenie pleti, vyrábali v 15. storočí v Benátkach (benátske mydlo). Na Slovensku sa výrobou mydla ešte skôr ako mydlári zaoberali mäsiari. Mydlári sa od 16. storočia združovali do cechov spolu so sviečkarmi, vyrábajúcimi lojové sviece. Ich spoločný cech v Trnave vznikol v roku 1629. Od konca 18. storočia sa počet mydlárov zvyšoval a v 19. storočí pracovali v Nitrianskej stolici dokonca aj v niektorých dedinách. Rovnakým spôsobom ako mydlári, teda varením tuku z loja, mastných zvyškov v roztoku lúhu s pridaním soli, vyrábali mydlo aj podomácky. Na zlepšenie jeho vône používali od začiatku 20. storočia lacné voňavky. Uvarené mydlo nakrájané na kocky sušili zväčša v podstreší. Na vidieku vyrábali mydlo na vlastnú potrebu ešte v 1. polovici 20. storočia. Patrónkou mydlárov bola sv. Mária di Monte.
    Autor popisuJuraj Zajonc
    LiteratúraŠpiesz, A.: Remeslo na Slovensku v období existencie cechov. Bratislava 1972. Výroba mydla kedysi a dnes. In: Slovenský svet, roč. 3, 1923, č. 25, 13 - 14.
    Zdroj dátTradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011.
    URLhttps://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/mydlarstvo
    Pozri tiež sviečkarstvo
    mäsiarstvo
    Odkazy (1) - Heslá encyklopédie

  Tieto stránky využívajú súbory cookies, ktoré uľahčujú ich prezeranie. Ďalšie informácie o tom ako používame cookies.