Počet záznamov: 1  
  1. Popissladká potravina vyrobená včelami z nektáru kvetov. Med ľudia užívajú tisícročia. Bol ucitevaný ako dar bohov a život bez neho si nevedeli ľudia až do 19. storočia, kedy sa presadil cukor, predstaviť. Bol totiž viac-menej jediným sladidlom a uplatnil sa aj ako liečebný a kozmetický prostriedok. Na Slovenska bola produkcia medu vždy vysoká. Na stredovekých kniežacích a kráľovských majetkoch žili služobníci povinní dorábať med a mali povinnosť odovzdávať ho panstvu. Z tejto tradície vznikli na Slovensku názvy osád typu Medonice, Medovarce a pod. Centrami produkcie medu boli oblasti na okolí banských miest stredného a východného Slovenska, najmä Gemera. Pri starom spôsobe včelárstva v klátoch a košoch sa med získaval z vyrezaných plástov. Z novších, rámikových úľov sa med z voskových medzistienok vytáča pomocou medometu. Med bol základnou surovinou na výrobu medoviny a medovnikárskych výrobkov. V tradičnej slovenskej kulinárnej kultúre bol obradovým jedlom – polievali alebo potierali sa ním kaše, pečivo a koláče. V tradičnom lekárstve slúžil na liečenie chorôb tráviaceho a dýchacieho ústrojenstva. Med sa dodnes vysoko cení pretože obsahuje širokú škálu vitamínov, minerálne látky a organické kyseliny.
    Autor popisuRastislava Stoličná
    LiteratúraKahounová, E.: Včelárstvo. In: Horehronie I., Bratislava 1969, 193-211. Mačička, M.: Niektoré zvláštnosti vo vývoji včelárstva na Slovensku. In: Národopisné informácie, 1985, č. 1, 50-54.
    Zdroj dátTradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011.
    URLhttps://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/med
    Pozri tiež voštinárstvo
    medovnikárstvo
    včelárstvo
    Odkazy (4) - Heslá encyklopédie
    (3) - Digitálne objekty

  Tieto stránky využívajú súbory cookies, ktoré uľahčujú ich prezeranie. Ďalšie informácie o tom ako používame cookies.