Počet záznamov: 1  

Pridať záložky   mlezivo

  1. Popis(kurastra, mladno mleko, mledzivo, mľadzivo, sirenie, šara) prvé mlieko po otelení kravy. Na západnom a strednom Slovensku sa nazývalo podobne ako u iných slovanských národov – mlezivo. Na východnom Slovensku prevládali názvy kuľastra, kurastra (z latinského colostra), ktoré sa na naše územie dostali prostredníctvom pastierov počas valaskej kolonizácie. Na hornej Orave, Zamagurí, Spiši a v Gemeri je známe pod názvom šara. Mlezivo sa v kuchyni zvyklo využívať jeden až tri dni po otelení zvieraťa, keď bolo príliš husté a tučné a mláďa ho nesmelo piť. Vydojené mlieko sa pri varení zrazilo podobne ako tvaroh, malo sladkastú chuť, preto bolo pochúťkou najmä pre deti. Na Zamagurí sa kurastra miešala so sladkým mliekom a vodou a po uvarení sa podávala s chlebom alebo zemiakmi. Zvarená, precedená a osladená cukrom sa používala ako plnka do koláčov. V oblasti hornej Cirochy sa pri varení mleziva pridávalo trochu múky, cukru a soli. Na okolí Myjavy sa doň zamiešala usmažená cibuľka, zmes sa potom vliala do horúcej vody a precedená jedla. Na Horehroní sa z kurastry pripravovalo pečivo – baba. Do mlieka sa pridala múka, soľ, cukor a droždie, zmes sa nechala vykysnúť a upiekla v pekáči. Pečivo malo zlatožltú farbu. Ľudová viera pripisovala mlezivu aj magické účinky.
    Autor popisuRastislava Stoličná
    LiteratúraStoličná, R.: Kuchyňa našich predkov. Bratislava 2001.
    Zdroj dátTradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011.
    URLhttps://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/mlezivo
    Odkazy (1) - Heslá encyklopédie

  Tieto stránky využívajú súbory cookies, ktoré uľahčujú ich prezeranie. Ďalšie informácie o tom ako používame cookies.