Počet záznamov: 1
Pridať záložky olej
Popis tekutý výťažok získaný lisovaním rastlinných semien. Získaval sa najmä zo semien ľanu a konope, ale i maku, orechov, sliviek, bukvíc. Dorábal sa tak, že sa semená utĺkli ručne v stupách, pokropili vodou a miesili rukami, kým nebola hmota lesklá a mastná. Masa sa odniesla do olejárne, kde ju upražili v kotlíku a po častiach lisovali. Veľa ľanového oleja dorábali na hornej Orave, konopný olej najmä v Liptove, na Spiši a v okolí Nitry. Rastlinné oleje sa používali na prípravu a mastenie jedál najmä v pôstnych obdobiach. Od 2. polovice 20. storočia narastala spotreba továrensky vyrábaných rastlinných olejov a tukov, využívaných najmä na prípravu vyprážaných jedál. Autor popisu Rastislava Stoličná Literatúra Stoličná, R.: Kuchyňa našich predkov. Bratislava 2001. Zdroj dát Tradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011. URL https://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/olej Pozri tiež olejárstvo
stupaOdkazy (2) - Heslá encyklopédie