Počet záznamov: 1
Pridať záložky oškvarky
Popis vyškvarené časti tuku po vytopení masti. V tradičnej slovenskej kuchyni sa využívali najmä oškvarky z bravčovej slaniny, menej aj hydinové. Oškvarky obsahujú viac než polovicu masti, preto sa zvykli ešte lisovať. Čerstvé sa podávali s chlebom ako samostatné jedlo. Rozomleté a zaliate masťou v sklenených pohároch sa používali ako nátierka na chlieb, na prípravu pečiva – oškvarkových pagáčikov a na mastenie jedál, napríklad kaší, varených zemiakov, dusenej kapusty. Autor popisu Rastislava Stoličná Literatúra Pelech, O. a kol.: Domáca zakáľačka. Bratislava 1978. Stoličná, R.: Kuchyňa našich predkov. Bratislava 2001. Zdroj dát Tradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011. URL https://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/oskvarky Odkazy (1) - Heslá encyklopédie