Počet záznamov: 1  

Pridať záložky   oštiepok

  1. Popispolotvrdý polotučný, parený alebo neparený, údený alebo neúdený syr v tvare veľkého vajca alebo šišky. Pri tradičnej výrobe oštiepkov na salašoch sa hruda ovčie syra rozdelila na menšie porcie, ktoré sa natláčali do drevených foriem, aby sa z nich vytlačila srvátka. Ďalej bača hrudku syra formoval v dlaniach do vajcovitého tvaru, pričom ju občas dával zapariť do horúcej vody. Následne vložil na oštiepok z dvoch strán drevenú vyrezávanú formu a takto ho ponoril na pol dňa do prevareného slaného roztoku. Nasolený oštiepok s otlačeným ornamentom z formy, zavesil v lykovej objímke na 5–6 dní údiť do dymu z vatry v kolibe, čím výrobok získal tuhšiu kôrku a žlto-hnedú farbu. V niektorých oblastiach, napríklad na Orave, sa vyrábali oštiepky aj v domácnostiach z kravského kľaganého syra. Oštiepky boli väčšinou určené na predaj alebo sa nimi vyplácali pastieri za prácu a majitelia oviec. V súčasnosti sa oštiepky robia na niektorých salašoch a masovo sa vyrábajú továrensky v mliekarenských závodoch. Syr pod názvom „slovenský oštiepok“ patrí spolu s „poľským oštiepkom“ k európskym tradičným syrárskym výrobkom a je pod ochranou Európskej únie.
    Autor popisuRastislava Stoličná
    LiteratúraPodolák, J.: Tradičné ovčiarstvo na Slovensku. Bratislava 1982.
    Zdroj dátTradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011.
    URLhttps://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/ostiepok
    Odkazy (6) - Heslá encyklopédie
    (2) - Digitálne objekty

  Tieto stránky využívajú súbory cookies, ktoré uľahčujú ich prezeranie. Ďalšie informácie o tom ako používame cookies.