Počet záznamov: 1  

Pridať záložky   ovocné jedlá

  1. Popisjedlo z čerstvého alebo sušeného ovocia. V slovenskej tradičnej kuchyni nemalo ovocie také široké uplatnenie ako obilniny a zelenina. Ovocné jedlá boli známe a obľúbené najmä v oblastiach s rozvinutým ovocinárstvom. Najčastejšie sa pripravovali ovocné polievky, kaše a prívarky, nazývané pamula, pamulanka, alebo podľa základnej suroviny: slivčanka, jablčanka, hruščanka. Jedli sa s chlebom alebo zemiakmi a boli považované za typické pôstne jedlo. Ovocie sa konzumovalo pri rozličných príležitostiach. Do poľa sa nosili v hlinených hrncoch uvarené sušené hrušky, ktoré sa jedli studené s chlebom. V horúcich dňoch boli osviežujúcim a výživným pokrmom. Z ovocia sa pripravovali aj sviatočné jedlá. V povodí Bebravy nesmeli varené sušené slivky, podávané k mäsu, chýbať na žiadnej hostine. Na hornej Nitre sa za veľkonočnú pochúťku považovali uhniličené hrušky, tzv. mačacie hlavy, ktoré sa z hrncov jedli lyžicou, rovnako ako slivky naplnené orechom a hrušky máčané v cukre. Odvar zo sušeného ovocia býval súčasťou štedrovečernej hostiny. Okrem ovocných jedál sa v ľudovej strave konzumovalo aj ovocie v čerstvom alebo sušenom stave a ako lekvár.
    Autor popisuRastislava Stoličná
    LiteratúraDrábiková, E.: Ľudové ovocinárstvo na Slovensku. In: Zborník slovenského národného múzea, roč. 76, Etnografia, roč. 23, 1982, 59-110.
    Zdroj dátTradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011.
    URLhttps://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/ovocne-jedla
    Pozri tiež lekvár
    ovocie
    sušiareň ovocia
    Odkazy (1) - Heslá encyklopédie

  Tieto stránky využívajú súbory cookies, ktoré uľahčujú ich prezeranie. Ďalšie informácie o tom ako používame cookies.