Počet záznamov: 1
Pridať záložky smotana
Popis najtučnejšia časť mlieka. V tradičnej kuchyni sa smotana zbierala zvrchu kyslého mlieka a v mutovníku sa z nej stĺkalo maslo. Na Slovensku sa maslo robilo predovšetkým z kravskej smotany, v oblastiach s rozvinutým chovom oviec sa ku kravskej pridávala aj ovčia smotana. V bohatších gazdovstvách sa smotana používala v kuchyni na prípravu zátrepky, ktorou sa zahusťovali kyslasté polievky a prívarky. Smotanou sa niekde zvykli natierať aj placky. Autor popisu Rastislava Stoličná Literatúra Stoličná, R.: Kuchyňa našich predkov. Bratislava 2001. Zdroj dát Tradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011. URL https://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/smotana Pozri tiež maslo
mútovníkOdkazy (1) - Heslá encyklopédie (3) - Digitálne objekty