Počet záznamov: 1  

Pridať záložky   smotana

  1. Popisnajtučnejšia časť mlieka. V tradičnej kuchyni sa smotana zbierala zvrchu kyslého mlieka a v mutovníku sa z nej stĺkalo maslo. Na Slovensku sa maslo robilo predovšetkým z kravskej smotany, v oblastiach s rozvinutým chovom oviec sa ku kravskej pridávala aj ovčia smotana. V bohatších gazdovstvách sa smotana používala v kuchyni na prípravu zátrepky, ktorou sa zahusťovali kyslasté polievky a prívarky. Smotanou sa niekde zvykli natierať aj placky.
    Autor popisuRastislava Stoličná
    LiteratúraStoličná, R.: Kuchyňa našich predkov. Bratislava 2001.
    Zdroj dátTradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011.
    URLhttps://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/smotana
    Pozri tiež maslo
    mútovník
    Odkazy (1) - Heslá encyklopédie
    (3) - Digitálne objekty

  Tieto stránky využívajú súbory cookies, ktoré uľahčujú ich prezeranie. Ďalšie informácie o tom ako používame cookies.