Počet záznamov: 1  

Pridať záložky   srvátka

  1. Popistekutina, ktorá zostáva pri výrobe tvarohu alebo ovčieho syra. V tradičnej kuchyni sa srvátka z kravského mlieka používala na varenie mliečnej polievky, väčšinou sa však v lete pila na uhasenie smädu. Zo srvátky, ktorá zostala v kotle po vybratí hrudy ovčieho syra, sa odobrala tučnejšia horná vrstva – urda, z ktorej sa robila žinčica. Tekutina, ktorá v kotle zostala, bola riedka srvátka – zvarnica, psiarka, tenká žinčica, ktorá sa na salašoch i domácnostiach využívala na kŕmenie ošípaných a psov, ale aj ako nápoj pre ovce. Vychladenú ovčiu srvátku pili ako osviežujúci nápoj aj ľudia.
    Autor popisuRastislava Stoličná
    LiteratúraPodolák, J.: Tradičné ovčiarstvo na Slovensku. Bratislava 1982.
    Zdroj dátTradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011.
    URLhttps://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/srvatka
    Pozri tiež urda
    žinčica
    Odkazy (1) - Heslá encyklopédie

  Tieto stránky využívajú súbory cookies, ktoré uľahčujú ich prezeranie. Ďalšie informácie o tom ako používame cookies.