Počet záznamov: 1  

Pridať záložky   šúľance

  1. Popis(bobále, kokošky, nudle, púčky, slíže) tradičná cestovina pripravená šúľaním cesta medzi dlaňami alebo dlaňou po drevenej doske na dlhšie šúľky, ktoré sa pokrájali na kúsky veľkosti malíčka a uvarili vo vode. Do cesta sa k múke pridávali varené postrúhané zemiaky, ktoré pôvodne nahrádzali nedostatok múky. Šúľance sa dochucovali pomletými orechmi, makom, lekvárom, cukrom, opraženou krupicou alebo strúhankou. Omastili sa maslom alebo masťou a podávali ako výdatné samostatné jedlo. V obilninárskych oblastiach mali šúľance funkciu obradového jedla. Ich konzumácia na Popolcovú stredu a na Veľký piatok mala roľníkovi a jeho rodine zabezpečiť veľké, plné klasy obilia.
    Autor popisuRastislava Stoličná
    LiteratúraStoličná, R.: Kuchyňa našich predkov. Bratislava 2001.
    Zdroj dátTradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011.
    URLhttps://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/sulance
    Odkazy (1) - Heslá encyklopédie

  Tieto stránky využívajú súbory cookies, ktoré uľahčujú ich prezeranie. Ďalšie informácie o tom ako používame cookies.