Počet záznamov: 1  

Pridať záložky   tlačenka

  1. Popis(matej, prešburšt, prešvuršt, šajt, švankés) mäsový výrobok pripravovaný pri zabíjačke. Pri domácej zabíjačke sa do tlačenky dávalo tučnejšie mäso, vnútornosti a kožky, ktoré obsahujú glejovité látky. Koža sa varila osobitne, studená sa posekala alebo pomlela. Uvarené, na kúsky pokrájané a okorenené suroviny, sa zmiešali s vývarom a naplnil sa nimi žalúdok, niekedy i mechúr ošípanej a dobre sa zaviazal. Tlačenka sa uvarila a mierne zaťažená odkladala na chladné miesto. Na zvýšenie trvácnosti sa niekedy zaúdila. Robila sa aj z ovčieho mäsa, no postupne prevážila bravčová tlačenka. Na zdomácnenie tlačenky v slovenskej kuchyni mala vplyv nemecká a maďarská kuchyňa, o čom svedčia jej ľudové názvy.
    Autor popisuRastislava Stoličná
    LiteratúraStoličná, R.: Kuchyňa našich predkov. Bratislava 2001.
    Zdroj dátTradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011.
    URLhttps://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/tlacenka
    Odkazy (3) - Heslá encyklopédie

  Tieto stránky využívajú súbory cookies, ktoré uľahčujú ich prezeranie. Ďalšie informácie o tom ako používame cookies.