Počet záznamov: 1  

Pridať záložky   večera

  1. Popisjedlo podávané večer. V tradičnom roľníckom prostredí Slovenska bola večera popri raňajkách druhým najdôležitejším denným jedlom. Podávala sa po ukončení práce a tvorili ju sýte varené jedlá. Postupne, keď sa hlavným denným jedlom stal obed, jej obsah sa menil. Jedli sa jedlá jednoduché na prípravu. Často to boli varené alebo pečené zemiaky, prípadne chlieb s mliekom, cmarom, kyslým mliekom a pod. Názov večera je rozšírený na celom území Slovenska okrem lokalít s nemeckým obyvateľstvom, kde sa používali názvy odvodené z nemeckého slova Abendsmahl.
    Autor popisuRastislava Stoličná
    LiteratúraStoličná, R.: K otázkam štruktúry, obsahu a názvom jedenia dedinských spoločenstiev na Slovensku. In: Slovenský národopis, roč. 39, 1991, č. 3-4, 303-309.
    Zdroj dátTradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011.
    URLhttps://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/vecera
    Pozri tiež obed
    raňajky
    Odkazy (2) - Heslá encyklopédie

  Tieto stránky využívajú súbory cookies, ktoré uľahčujú ich prezeranie. Ďalšie informácie o tom ako používame cookies.