Počet záznamov: 1  

Pridať záložky   sporák

  1. Popis(šporhel, transport) viacfunkčné kúrenisko s ohňom uzavretým zhora železnými platňami a zdola roštom na prívod vzduchu a prepadávanie popola. Zavádzanie sporákov v tradičnom dedinskom prostredí spadá do druhej polovice 19. a začiatku 20. storočia. Vývin sporákov sa uberal od jednoduchej murovanej formy so zamurovanou železnou platňou na varenie k vyspelejším formám s rúrou na pečenie. Murované sporáky sa spočiatku kombinovali s chlebovou pecou alebo kachľami, pričom sa často umiestňovali v izbe. Súčasne s murovanými sporákmi sa začiatkom 20. storočia začali používať aj prenosné kovové sporáky. Hlavný prínos sporákov spočíval v tom, že prispeli k priestorovému a funkčnému vyčleneniu kuchyne v tradičnom obydlí, ako aj k nahradeniu hlineného a liatinového riadu na varenie hygienickejším smaltovaným riadkom.
    Autor popisuJán Botík
    Literatúra---
    Zdroj dátTradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011.
    URLhttps://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/sporak
    Pozri tiež kúrenisko
    Odkazy (4) - Heslá encyklopédie

  Tieto stránky využívajú súbory cookies, ktoré uľahčujú ich prezeranie. Ďalšie informácie o tom ako používame cookies.