Počet záznamov: 1
Pridať záložky čemer
Popis (ochvat) podľa tradičných názorov choroba spôsobená skazenou, v nadmernom množstve alebo s chuťou skonzumovanou potravou. Prejavmi čemeru boli opuchliny na chrbte alebo zápästí, nevoľnosť žalúdka, malátnosť spôsobená hrčkami zhustnutej krvi. V 18. storočí čemer, nazývaný uhorská choroba, považovala za ochorenie aj odborná medicína. Bratislavský mestský lekár Ján Teofil Windisch (1689 – 1723) v práci De languore Pannonico propagoval pri jeho liečení aj praktiky ľudovej medicíny. Najrozšírenejším postupom liečenia bolo roztieranie čemeru – masáž pliec, krku alebo zápästia. Pri pupkovom čemeri položili na brucho podložku s horiacou kúdeľou alebo sviečkou. Prikryli ju hrncom, do ktorého po vyhorení vzduchu podtlak vtiahol kožu, čím ju premasíroval (suché prikladanie baniek). Čemer u dobytka liečili napríklad umývaním odvarom z ochvatnej zeliny (krtičník), zariekaním. Autor popisu Juraj Zajonc Literatúra Čižmář, J.: Lidové lékařství v Československu 1. Praha 1946. Horváthová, E.: Ľudové liečenie. In: Horehronie II. Kultúra a spôsob života ľudu. Zostavil J. Mjartan a E. Plicková. Bratislava 1974, 301-322. Krpelec, B.: Bardejov a okolie. Bardejov 1935. Zdroj dát Tradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011. URL https://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/cemer Pozri tiež choroba
choroby hospodárskych zvierat
zariekanieOdkazy (5) - Heslá encyklopédie