Počet záznamov: 1  

Pridať záložky   formy na pečivo

  1. Popis1. formy na koláč, v ktorých sa pieklo cesto. Boli hrnčiarske, dvojdielne, hnedo alebo zeleno glazované, zriedkavejšie plechové. Mali tvar okrúhlej bábovnice, srdca, bábätka, barančeka, ryby , raka, alebo to boli malé formičky rôznych tvarov, samostatné či s viacerými miskami spojenými dovedna. Vyrábali sa v hrnčiarskych dielňach a používali na celom Slovensku približne od 18. storočia; 2. formy, ktorými sa pred pečením surové sladké cesto tvarovalo alebo zdobilo: medovnikárske drevené formy na tvarovanie medovníkov a formy na obradové pečivo (v 18. a 19. storočí sa v Dačovom Lome vyrábali okrúhle drevené, obojstranne vyrezávané formy na pečenie obradových sladkáňov); vykrajovacie, rôzne tvarované formičky z pozinkovaného plechu, ktoré sa pri pečení pečiva používajú dodnes.
    Autor popisuIrena Pišútová
    LiteratúraLandsfeld, H.: Lidové hrnčířství a džbánkářství. Praha 1950. Murgašová (Pišútová), I.: Formy na obradové pečivo z Dačovho Lomu. Zborník SNM-Etnografia, 1962, s.176-180. Václavík, A.: Slovenské palice. Martin 1936.
    Zdroj dátTradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011.
    URLhttps://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/formy-na-pecivo
    Pozri tiež obradové pečivo
    srdce
    medovník
    bábovnica

  Tieto stránky využívajú súbory cookies, ktoré uľahčujú ich prezeranie. Ďalšie informácie o tom ako používame cookies.