Počet záznamov: 1  

Pridať záložky   glazúra

  1. Popis(glieda) povrchová sklovitá vrstva na keramických výrobkoch. Zmes kysličníkov (najmä olovnatého a cíničitého) vo forme prášku, ktorý sa rozpustený vo vode nanáša štetcom na keramiku, alebo sa keramika glazúrou polieva, prípadne v glazúre namáča. Na fajansových výrobkoch sa tým vytvára biely alebo farebný podklad, na ktorý sa maľuje výzdoba. Pri hrnčiarskych výrobkoch sa črep najskôr namaľuje, až potom glazúruje. Glazúra zlepšuje technické vlastnosti črepu, robí ho nepriepustným, spevňuje ho, dodáva mu lesk, farbu a hladkosť. Glazúry sa líšia podľa upotrebenia: hrnčiarske, kameninové, porcelánové; podľa vypaľovacích teplôt podľa vzhľadu: priehľadné a krycie, lesklé a matné. Technika glazúrovania nádob, ktorú používali aj ľudoví hrnčiari a džbankári, sa v Európe rozšírila v 12. storočí.
    Autor popisuIrena Pišútová
    LiteratúraRada, P.: Kniha o technikách keramiky. Praha 1956. Sviešnuikov, M. P.: Tajomstvo skla. Bratislava 1949.
    Zdroj dátTradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011.
    URLhttps://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/glazura
    Odkazy (6) - Heslá encyklopédie
    (11) - Digitálne objekty

  Tieto stránky využívajú súbory cookies, ktoré uľahčujú ich prezeranie. Ďalšie informácie o tom ako používame cookies.