Počet záznamov: 1  

Pridať záložky   pekáč

  1. Popisveľká hrnčiarska, menej kameninová, neskôr aj liatinová a smaltovaná nádoba na pečenie hydiny a mäsa. V základnom tvare bola obdĺžniková, s uchom i bez neho, s plochým dnom a pomerne nízkym, kolmo nasadeným okrajom, s glazovaným zeleným alebo hnedým vnútrom a povrchom. Niektoré hrnčiarske pekáče mali výlevku na šťavu z mäsa a okraj s dekórom vytláčaným prstom. Osobitú formu mali pekáče tvaru košíka s hrubým stredovým uchom a s kónickým korpusom (Modra, Pukanec a iné). Pekáče patrili medzi základný kuchynský keramický riad, bežný v každej vidieckej domácnosti.
    Autor popisuIrena Pišútová
    LiteratúraRemeselná výroba s akcentom na hrnčiarsku, džbankársku, kachliarsku a kameninovú produkciu. In Etnograf a múzeum, VII. (Bodorová, O. ed.) Rimavská Sobota 2004.
    Zdroj dátTradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011.
    URLhttps://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/pekac
    Odkazy (2) - Heslá encyklopédie
    (1) - Digitálne objekty

  Tieto stránky využívajú súbory cookies, ktoré uľahčujú ich prezeranie. Ďalšie informácie o tom ako používame cookies.