Počet záznamov: 1  

Pridať záložky   zemiakové jedlá

  1. Popisjedlá, základom ktorých sú zemiaky. Podobne ako v mnohých európskych krajinách, zohrali zemiaky na Slovensku významnú úlohu pri utváraní charakteru a obsahu kuchyne. Stali sa popri obilninách, strukovinách, kapuste a mlieku jej významnou súčasťou. K základným spôsobom prípravy patrilo varenie neošúpaných zemiakov alebo ich pečenie v pahrebe. Postupne sa presadilo varenie ošúpaných zemiakov, celých alebo delených. Takto uvarené boli východiskom na prípravu zemiakovej polievky, kaše a prívarku. Ďalšie druhy zemiakových jedál sa pripravovali pečením; varené zemiaky sa opekali, surové sa pražili na masti alebo oleji. Tieto postupy sa v tradičnej kuchyni využívali najmä v nížinných oblastiach, kde bol v domácnostiach dostatok tuku. Uvedené spôsoby prípravy tvorili základ zemiakových jedál na Slovensku. Zemiaky sa v tradičnej strave konzumovali často na večeru, zapíjali sa mliekom, cmarom, kyslým mliekom, nálevom z kyslej kapusty, alebo sa jedli s kyslou kapustou. Postupne ako stúpala spotreba mäsa, zemiaky sa konzumovali ako jeho príloha alebo v jedlách náročnejších na prípravu, napríklad zapekané s mäsom. Zemiaky sa pridávali aj do mnohých ďalších druhov jedál. Pri obilninových prakticky do prípravy všetkých druhov: kaší, cestovín, placiek, chleba i koláčov. Nastrúhané surové alebo varené zemiaky sa pôvodne pridávali k múke, aby kompenzovali jej častý nedostatok. Kombináciou múky a zemiakov mnohé jedlá získali novú chuť a stali sa pre slovenskú tradičnú kuchyňu typické, napríklad halušky, šúľance, zemiakové placky – haruľa, zemiaková baba, bandurniky, gruľovniky a pod., či zemiaková kaša. Pridávali sa aj do iných jedál, predovšetkým zeleninových, strukovinových a kapustových. Rozšírenými a obľúbenými sa stali rozličné druhy polievok a prívarkov pripravených kombináciou týchto surovín.
    Autor popisuRastislava Stoličná
    LiteratúraMarkuš,M.: Dejiny zemiakov a zemiakových jedál na Slovensku. In: Výživa a zdravie, 16, 1971, s. 228-230. Stoličná, R.: Zemiakové jedlá v ľudovej strave na Slovensku. In: Slovenský národopis, 1978. Stoličná, R.: Kuchyňa našich predkov. Bratislava 2001.
    Zdroj dátTradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011.
    URLhttps://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/zemiakove-jedla
    Pozri tiež šúľance
    chlieb
    halušky
    kaša
    Odkazy (2) - Heslá encyklopédie
    (2) - Digitálne objekty

  Tieto stránky využívajú súbory cookies, ktoré uľahčujú ich prezeranie. Ďalšie informácie o tom ako používame cookies.