Počet záznamov: 1  

Pridať záložky   pastiersky cech

  1. Popis(ovčiarsky cech) stavovská organizácia združujúca pastierov oviec, známa v niektorých oblastiach Slovenska pred zrušením cechov v roku 1872. Ako záujmová organizácia mala sledovať hospodárske a sociálne záujmy svojich členov. Známe boli od 18. storočia, v období vrcholného rozvoja cechovníctva, keď na Slovensku bolo vyše 1000 rôznych cechov v 160 lokalitách. Najviac ich tvorili remeselníci, ale existovali aj cechy prvovýrobcov (vinohradníci, rybári), medzi ktoré možno zaradiť aj cech pastierov. Ich význam v kultúrnej histórii Slovenska je oproti cechom remeselníkov zanedbateľný.
    Autor popisuPeter Slavkovský
    LiteratúraPodolák, J.: Tradičné ovčiarstvo na Slovensku. Bratislava 1982.
    Zdroj dátTradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011.
    URLhttps://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/pastiersky-cech
    Pozri tiež pastier oviec

  Tieto stránky využívajú súbory cookies, ktoré uľahčujú ich prezeranie. Ďalšie informácie o tom ako používame cookies.