Počet záznamov: 1  

Pridať záložky   putera

  1. Popis(pucira, putina, putira, putyna) drevená nádoba, do ktorej na salašoch zlievalo z geliet nadojené ovčie mlieko a kľagalo. Putery mali objem 60–100 l. Menšie putierky sa používali na skladovanie bryndze. Putery sa pôvodne vyrábali zo smrekového pňa, do ktorého sa vkladalo dubové dno. V 20. storočí sa už vyrábali z drevených dúžok debnárskou technikou. Putera patrila k základným súčastiam bačovského riadu a bola charakteristickým prejavom karpatského salašníctva.
    Autor popisuJán Podolák
    LiteratúraPodolák, J.: Pestovanie poľnohospodárskych plodín a chov hospodárskych zvierat na Slovensku od polovice 19. do polovice 20. storočia. In: Agrikultúra 4/1965, 29-77. Urbancová, V.: Poľnohospodárstvo a chov dobytka. In: Slovensko - Ľud II. časť. Bratislava 1975, 755-800.
    Zdroj dátTradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011.
    URLhttps://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/putera
    Pozri tiež syr
    dojenie
    ovčiarstvo
    kľaganie

  Tieto stránky využívajú súbory cookies, ktoré uľahčujú ich prezeranie. Ďalšie informácie o tom ako používame cookies.