Počet záznamov: 1
Pridať záložky syrárstvo
Popis výroba a predaja syrov z ovčieho, kozieho a kravského mlieka a výrobkov z nich. Rozvoj mliečneho hospodárstva sa začal na území Slovenska rozšírením salašníctva, keď sa mlieko stalo hlavným produktom chovu oviec. Nové mliečne produkty (bryndza, oštiepok, parenica) a spôsoby ich výroby ovplyvnili vývin obchodu, remesiel (bryndziarstvo), tradičnej stravy, čiastočne aj dovtedy známe postupy pri spracovaní kravského mlieka. Chov kráv výlučne na mlieko a výrobky z neho sa na Slovensku rozšíril až v 19. storočí. Autor popisu Ján Podolák Literatúra Podolák, J.: Tradičné ovčiarstvo na Slovensku. Bratislava 1982. Urbancová, V.: Poľnohospodárstvo a chov dobytka. In: Slovensko - Ľud II. časť. Bratislava 1975, 755-800. Zdroj dát Tradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011. URL https://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/syrarstvo Pozri tiež bryndza
parenica
syr
oštiepok
tvaroh
dobytkárstvo
mliečne hospodárstvo
ovčiarstvoOdkazy (1) - Heslá encyklopédie