Počet záznamov: 1
Pridať záložky syridlo
Popis kvasná tekutina používaná na spracovanie ovčieho mlieka pri salašnom chove oviec. Do polovice 20. storočia sa na kľaganie mlieka používalo iba prírodné syridlo – kľag (kľak, klaga, tlag). Získavalo sa zo sušených zvieracích žalúdkov, ktoré sa namáčali do ohriateho slaného roztoku – rôsolu. Uskladňovalo sa v kolibe v drevenej nádobke (kľagovňica, kľagovňík) alebo v hlinenom glazúrovanom krčahu na suchom a tmavom mieste. Slovo kľag patrí k základnej terminológii karpatského salašníctva. Na prípravu syridla sa niekedy používali aj improvizované prostriedky – huby (Spiš), brezová voda (Zemplín), koreň horca, ovocné plánky a rôzne kyslé a trpké byliny. V posledných desaťročiach 20. storočia sa na kľaganie mlieka začali používať chemické syridlá. Autor popisu Ján Podolák Literatúra Podolák, J.: Tradičné ovčiarstvo na Slovensku. Bratislava 1982. Urbancová, V.: Poľnohospodárstvo a chov dobytka. In: Slovensko - Ľud II. časť. Bratislava 1975, 755-800. Zdroj dát Tradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011. URL https://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/syridlo Pozri tiež rincka
syr
kľaganieOdkazy (2) - Heslá encyklopédie (1) - Digitálne objekty