Počet záznamov: 1  

Pridať záložky   cibuľa

  1. Popisrastlina z čeľade cibuľovitých, jedna z najčastejšie pestovaných druhov zeleniny na Slovensku. Táto plodina má pôvod v Strednej Ázii, odkiaľ sa dostala cez Prednú Áziu a Stredomorie do strednej Európy. Na Slovensku sa už v 15. storočí pestovala v takom množstve, že sa jej vysádzanie prenieslo zo záhrad na polia. Na Slovensku sa pestuje viacero odrôd cibule, najčastejšie však zimná cibuľa, šalotka a perlovka. Najväčšími strediskami pestovania cibule nielen pre vlastné potreby, ale i pre trh bolo Záhorie (Moravský Ján, Borský Jur a podobne). Zimná cibuľa sa siala zvyčajne na Ambróza (7. decembra). Zberala sa v septembri, keď jej uschla vňať, sušili ju podobne ako cesnak na plote alebo podstení v malých kôpkach či viazaničkách. Cibuľa určená na predaj sa zaplietala do vrkočov. Bola to zelenina pomerne nenáročná na uskladnenie a veľmi trvácna. Uskladňovala sa na povale, prikrytá a chránená proti mrazom vrecami. V ľudovej strave sa konzumovala jednak surová, dávala sa do varených jedál ako korenina. Má vysoký obsah vitamínu C, preto sa využívala i v liečení. Odvar z cibuľových šupiek sa používal na farbenie vyšívacej priadze, kraslíc a vlasov.
    Autor popisuKatarína Nováková
    LiteratúraKahounová- Drábiková, E.: Tradičné formy zeleninárstva na Slovensku. In: Zborník SNM 78- Etnografia 25, 1984. Podolák, J.: Tradičné poľnohospodárstvo na Slovensku. Bratislava 2008, 304- 305.
    Zdroj dátTradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011.
    URLhttps://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/cibula
    Pozri tiež cesnak
    uskladnenie zeleniny
    Odkazy (1) - Heslá encyklopédie

  Tieto stránky využívajú súbory cookies, ktoré uľahčujú ich prezeranie. Ďalšie informácie o tom ako používame cookies.