Počet záznamov: 1  

Pridať záložky   petržlen záhradný

  1. Popis(petruška, petruž, perašín) rastlina z čeľade mrkvovitých, spolu s mrkvou veľmi rozšírená koreňová zelenina, ktorá sa k nám dostala z oblasti Stredomoria. Bol známy už v antike. V Európe sa stal populárnym približne od 16. storočia ako koreňová, ale i listová zelenina. Petržlen sa pestuje na celom území Slovenska, ale vyprofilovalo sa viacero zeleninárskych stredísk, najmä na Záhorí, ktoré sa špecializovali na koreňovú zeleninu. Patrí medzi výživovo bohaté potraviny. Okrem iných účinkov pomáha odobrať organizmu prebytočné tekutiny, slúži ako diuretikum, preto sa využíva pri liečení dny a nedostatočnej činnosti pečene. Petržlen bol považovaný za magický ochranný prostriedok proti zlým silám vďaka svojej intenzívnej vôni. Koreň alebo vňať sa dávala do vianočného pečiva-oblátok určených pre hospodárske zvieratá. Jeho magické účinky sa využívali počas svadobných obradov, bol symbolom plodnosti, preto sa často dával neveste do čižiem počas svadby.
    Autor popisuKatarína Nováková
    LiteratúraDrábiková, E.: Tradičné formy zeleninárstva na Slovensku. In: Zborník SNM 78 - Etnografia 25, 1984, 19-68. Kahounová, E.: Strediská zeleninárstva a obchod s ich produktmi. In: Slovenský národopis, 1980, roč. 28, 129-142.
    Zdroj dátTradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011.
    URLhttps://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/petrzlen-zahradny
    Pozri tiež zeleninárstvo
    Odkazy (1) - Heslá encyklopédie

  Tieto stránky využívajú súbory cookies, ktoré uľahčujú ich prezeranie. Ďalšie informácie o tom ako používame cookies.