Počet záznamov: 1  

Pridať záložky   huspenina

  1. Popis(studenica, studenina, studeno) stuhnuté rôsolovité jedlo z vyvarených častí ošípanej. Kože, nožičky, kolienka, uši, hlava a chvost sa uvarili s cibuľou, cesnakom, čiernym korením, bobkovým listom a koreňovou zeleninou. Uvarené a pokrájané časti sa zaliali scedeným vývarom, ktorý pri chladnutí tuhne. Huspenina sa obvykle pripravovala po domácej zabíjačke. Nožičky a kolienka sa zvykli konzervovať solením, prípadne údením a huspenina sa z nich varila neskôr. Bola tradičným jedlom najmä v období Vianoc a Veľkej noci. V oblasti Trenčína a východného Slovenska bola aj typickým svadobným jedlom.
    Autor popisuRastislava Stoličná
    LiteratúraPelech, O. a kol.: Domáca zakáľačka. Bratislava 1978. Stoličná, R.: Kuchyňa našich predkov. Bratislava 2001.
    Zdroj dátTradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011.
    URLhttps://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/huspenina
    Odkazy (1) - Heslá encyklopédie

  Tieto stránky využívajú súbory cookies, ktoré uľahčujú ich prezeranie. Ďalšie informácie o tom ako používame cookies.