Počet záznamov: 1
Pridať záložky krúpy
Popis (geršli, lohádza, pencaky) potravina vyrobená tlčením alebo obrusovaním obilných zŕn. Najstarším spôsobom výroby krúp bolo trenie zrna medzi dvoma plochými kameňmi. Krúpy sa drvili aj pomocou tĺka v stupkách alebo v ručne poháňaných kamenných mlynkoch. Na prelome 19. a 20. storočia sa začali krúpy spracovávať v mlynoch nastavením mlynských kameňov na lúpanie a vyrábali sa väčšie krúpy i menšie krúpky. Krúpy sa robili predovšetkým z jačmeňa. Robili sa aj krúpy z pšenice s tenkým klasom, tzv. tenkeľa, v južných regiónoch aj krúpy z prosa a na severnom a východnom Slovensku krúpy z pohánky. Vrchný obal zŕn obilia, ktorý sa pri ich výrobe odstraňoval, slúžil ako krmivo pre hospodárske zvieratá. Krúpy boli spolu s múkou základnou obilninovou potravinou a energetickým zdrojom výživy ľudí na Slovensku celé stáročia. V tradičnej slovenskej kuchyni sa menšie krúpky zavárali do polievok a z krúp sa varili sýte kaše. Najznámejšou bola tzv. zabíjačková alebo žobrácka kaša pripravená z krvi a krúp počas domácej zabíjačky ošípanej. V niektorých lokalitách bolo zvykom podávať krúpové kaše ako obradové jedlo na svadobnej hostine alebo na Štedrú večeru. V priebehu druhej polovice 20. storočia sa krúpy z jedálneho lístka Slovákov postupne vytrácali a nahradila ich ryža. Autor popisu Rastislava Stoličná Literatúra Markuš, M: Tenkeľ a jeho karpatsko-balkánske obmeny. In: Slovenský národopis, 23, 1975, s.23-38. Stoličná, R.: Kuchyňa našich predkov. Bratislava 2001. Zdroj dát Tradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011. URL https://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/krupy Pozri tiež tenkeľ
mlyn
stupa
mažiarOdkazy (2) - Heslá encyklopédie