Počet záznamov: 1  
  1. Popisdrevená nádoba na hrozno. Historické doklady potvrdzujú ich výskyt v hospodárskom inventári vinohradníka už v 15. storočí. Vyrábali ich debnári. Ich jednotlivé časti – dúžky sa viazali drevenými alebo železnými obručami. Rozmer a tvar kade závisel od jej funkcie. Najrozšírenejšie boli nižšie s okrúhlym dnom, používané pri lisovaní hrozna a výrobe vína. Kade na šliapanie hrozna mali na dne medenú rúrku, ktorá bola potrebná na odtekanie muštu. Stáli vyvýšené na nôžkach alebo nad jamou, aby sa pod ne mohli podložiť menšie kadičky (šáf). Vysoké kade s okrúhlym dnom (tunka, kapustnák) a s oválnym dnom (ovál, vana) sa používali na transport hrozna.
    Autor popisuPeter Slavkovský
    LiteratúraDrábiková, E.: Človek vo vinici. Bratislava 1989.
    Zdroj dátTradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom, elektronická encyklopédia. Bratislava 2011.
    URLhttps://www.ludovakultura.sk/polozka-encyklopedie/kada
    Pozri tiež vinohradníctvo
    Odkazy (1) - Heslá encyklopédie

  Tieto stránky využívajú súbory cookies, ktoré uľahčujú ich prezeranie. Ďalšie informácie o tom ako používame cookies.